Lite historia om traditionella bordsspel

Bordsspel, brädspel, sällskapsspel; kärt barn har många namn. Bordsspel kan ibland kännas lite gammaldags, men de har kommit lång med tanke på vart de började. Dem första bordsspelen dateras så långt bakåt som 5000 f Kr. I Romarriket spelade man det så kallade Kvarnspelet, ett spel som beror till stor del på strategier och att ha motståndarens drag. Du kan tänka på det som en förenklad version av schack (mer eller mindre).

Trots att bordsspel nuförtiden tävlar med många andra sorters spel som dataspel till exempel, men antalet bordsspel som lanseras ökar varje år. Till en stor del beror det så klart på att man kan hitta spel för olika åldrar, och att man kan spela med hela familjen eller med vänner. Överlag är bordsspel helt klart det mest sociala av alla typer av spel, själva idén är just att man umgås samtidigt som man tävlar. En annan bidragande faktor är att bordsspel inte är så simpla som många verkar tro. Det finns en bred variation på svårighetsgrader, och spel där fler olika kombinationer är möjliga är olika varje gång man spelar dem.

Bordsspel som vi spelar dem idag började under 1930-talet då spelet Monopol introducerades. Monopol är fortfarande ett av dem mest populära spelen och det har inte uppdateras mycket sen det först lanserades – ett testamente till en bra design och en underhållande idé bakom själva spelet. Ett annat spel som först spelades under 1900-talet är också RISK. Det är märkvärdigt eftersom det var det första moderna spelet som reflekterade mer seriösa händelser i världen, till skillnad från Monopol som försökte distrahera den amerikanska publiken från finanskrisen som drabbade landet under 30-talet. Det var en viktig vändning för bordsspel, och sedan dess har de utvecklats på mer varierande och invecklade sätt.

RISK kan vara lite krångligt för nya spelare, men du kan kolla in den här videon för att se en snabb instruktion (dock på engelska).

Populära spel i Sverige

Trots alla nya spel som lanseras varje år är det klassikerna som dominerar topplistan i Sverige.

  1. Monopol. Behöver knappast ingen introduktion, spelet som kombinerar strategi men tur och kan spela över flera timmar om spelarna har tålamod nog. Det finns knappast en familj i Sverige som inte bråkat (mer eller mindre allvarligt) över en eftermiddag med Monopol. Mr Monopoly, det vill säga herrn med monokeln, heter egentligen Rich Uncle Pennybags.
  2. Kalaha. Du undrar kanske vad Kalaha är men när du ser hur du ser ut vet du exakt vad det handlar om. Spelet är enkelt men massor av kombinationer är fortfarande möjliga. Det kan bara spelas av två spela men om du känner dig ambitiös kan du alltid anordna en turnering!
  3. Den försvunna diamanten. Ett bordsspel från Finland som tar plats i Afrika, där du letar efter diamanten. Många olika kombinationer av möjligheter gör spelen mer invecklat är du väntar dig.
  4. Sänka skepp. Kallas ofta Battleship även på svenska. Filmen var kanske inte särskilt imponerande men spelet håller relativt bra. Strategi är det som gäller, men bristen på variation kan göra det lite trist i längden.
  5. Yatzy. Tärningar, lappar, matematik, taktik och strategi. Yatzy har allt du möjligtvis vilja ha i ett bordsspel, och gör det dessutom lätt sig för dig och dina vänner att argumentera i timmar.

Nya spel på marknaden

Bland spelen som kom ut 2015 kan du hitta flera utmanande spel som du kan spela med dina vänner och fylla ut en annars tråkig kväll.

Till exempel lanserades HINT, av företaget BezzerWizzer. HINT är en variant på traditionella charadspel fast med fler möjligheter; du kan till exempel både sjung och tala under spelets gång för att illustrera vad du menar. Läs en recension av spelet här.

Ett annat spel som introducerades vid samma tid är Alias Original, där du med hjälp av synonymer försöker få dina vänner att gissa ordet. Läs Aftonbladets recension av spelet här.

Recensioner är ett bra sätt att hålla koll på nya spel och bedöma om det är något som passar dig eller inte.

Spela schysst!

Att lära sig bordsspel handlar mer om att umgås än att alltid vinna, i alla fall om du vill ha en roligt snarare än alltid ha rätt. Du lär ju mer du spelar, och om du tycker att spelet är krångligt kan du alltid söka på nätet efter information och tips. I stort sett alla spel du kan tänka dig finns omtalade på nätet, så om du stöter på problem kan du alltid fixa det lätt. Att fuska är bara fånigt, och kommer garanterat att minsta sagt irritera dina medspelare.

Bordsspel ska, som alla spel, vara roliga och inte frustrerande. Spela schysst och försök komma ihåg att det inte är värt det att bli arg över att du förlorat i Monopol eller Yatzy!